logo button home
logo brandweer

Wat te doen bij vlam in de pan?

Laat een vet- of frituurpan nooit onbeheerd achter (zelfs niet om een telefoon te beantwoorden of om even de deur te openen). Sluit in dit geval altijd de warmtebron af, d.w.z. stekker uit het stopcontact halen of gas afsluiten. Plaats nooit een vet- of frituurpan dicht bij gordijnen of andere, ontvlambare producten en ook niet rechtstreeks onder de afzuigkap. Zodra de temperatuur oploopt tot boven de 320C vindt zelfontbranding plaats in de pan. Ook een thermostaat kan defect raken, dus als je de thermostaat op 180º C instelt kan door de defecte thermostaat de temperatuur te ver oplopen, met als gevolg de zelfontbranding.


Wat te doen wanneer de vlam in vet- of frituurpan slaat?

-Sluit onmiddellijk gas of stroomtoevoer af. Dek de pan af met een deksel, branddeken of een vochtige doek, laat het geheel normaal afkoelen en blijf erbij. Leg indien nodig nog een vochtige doek over de pan zonder de eerste te verwijderen.

-Tegenwoordig zijn er ook speciale vetblussers (type F) op de markt. Door de koelende werking en de verbinding die het blusmiddel aan gaat met het vet of olie kan er effectief geblust worden. Het toestel is uitgerust met een lans zodat u op afstand veilig kunt blussen.

-Verplaats nooit een brandende vet- of frituurpan, dit kan zeer ernstige brandwonden opleveren en eventueel de keuken in brand doen zetten.

-Gooi nooit water in een brandende vet- of frituurpan. Er zal een enorme steekvlam ontstaan waardoor heel de omgeving in brand kan vliegen.

vlam in de pan 1
vlam in de pan 2

Dit is wat er gebeurd als je in een brandende vet- of frituurpan water gooit. (zie bovenstaande foto's)Hoe ontstaat dat nu

Het water zakt naar de bodem van de pan, want water is zwaarder dan vet en olie. Omdat het vet super heet is zal het water direct omgezet worden in stoom. Deze zoekt via de weg van minste weerstand een weg naar buiten, al het bovenliggende vet wordt met kracht uit de pan geduwd, dat resulteert in een enorme steekvlam met alle gevolgen van dien.

1 liter. water geeft 1700 liter stoom.

omhoog | terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox