logo button home
logo brandweer

Veilige feestdagen

Om de feestdagen een feest te laten blijven, geven wij u graag een aantal aanbevelingen over brandveiligheid. Het komt namelijk rondom de feestdagen herhaaldelijk voor dat de brandweer moet uitrukken voor brand als gevolg van (brandgevaarlijke) aankleding of versiering. Ook bij ziekenhuizen komen vaak mensen met kleine maar soms ook ernstige verwondingen.

Kerstbomen

Koop een boom die niet te groot is en zet hem niet bij gordijnen of andere brandbare spullen. De boom moet goed stevig staan, bij voorkeur in een met water gevulde kerstboomstandaard. Hierdoor droogt de boom niet zo snel uit, waardoor het brandgevaar minder wordt. Steek echte kaarsjes in de boom niet aan. Een moment van onoplettendheid en de boom is een fakkel. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting en laat de verlichting voor het ophangen even branden. Gebruik een gaaf verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand er over kan struikelen. Doe de verlichting uit bij het naar bed gaan of het verlaten van het huis. Uitdoen is de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien. Een geïmpregneerde kerstboom of kersttak is geen garantie voor brandveiligheid.

Zo snel kan het gaan.Kerstversiering

Voorschriften

  • Goede versiering is niet gemakkelijk ontvlambaar. Dit staat, als het goed is, vermeld op de verpakking. Niet alle versieringen die in de handel zijn, hebben de juiste brandvertragende kwaliteit. Het is uw eigen verantwoordelijkheid om versieringen aan te schaffen en op te hangen die brandveilig zijn. Bij twijfel kunt u de versieringen beter niet aanschaffen.
  • Versiering moet minimaal 50 centimeter verwijderd zijn van spotjes en andere apparaten waarvan de oppervlaktetemperatuur kan oplopen. Dus ook van de televisie.
  • Met lucht gevulde ballonnen zijn gewoon toegestaan.

Er zijn veel brandveilige versieringen op de markt. Soms gemaakt van veilige materialen zoals aluminiumfolie en soms geïmpregneerd. Het is alleen niet eenvoudig te zien welke materialen veilig zijn en welke niet. Vraag de winkelier daar dus nadrukkelijk naar en kijk op de verpakking.

Breng kerstversieringen minimaal 2,50 meter hoog aan, zodat niemand er tegenaan kan lopen. Gebruik geen echte kerstbomen en kersttakken. Kunststofbomen en kunsttakken zijn veiliger. Bevestig de kerstversiering met ijzerdraad. Ze mogen niet makkelijk ontvlambaar zijn. Controleer dat doormiddel van de brandproef.

Daarbij gaat u als volgt te werk.
  1. Neem een monster (5 x 25 cm) van het materiaal.
  2. Ga naar buiten en houd een uiteinde van het monster minimaal vijf seconden in een vlam. Bijvoorbeeld van een aansteker of lucifer.
  3. Houd het monster daarbij vast met bijvoorbeeld een metalen tang en let op dat u zich niet brandt.
  4. Neem de vlam weg na vijf seconden of eerder als het monster vlam heeft gevat.
Het  materiaal is brandveilig als:


Straatversiering


Bij het versieren van straten en buurten, moet u rekening houden met de bereikbaarheid van uw straat of buurt voor brandweer en ambulance. Er zijn een paar eenvoudige regels bij het versieren van de ‘openbare weg’: versieringen boven de openbare weg moeten hoger dan 4,2 meter hangen.


Kaarsen


Zet kaarsen in een stevige houder op een vlakke ondergrond en niet in een kandelaar van plastic, hout, e.d. Decoratieringen zijn sfeervol, maar ook zeer brandbaar. Steek kaarsen in kerststukjes liever niet aan. Laat ze niet te ver opbranden en zet kerststukjes op plaatsen waar u ze kunt zien en niet bij gordijnen of andere brandbare voorwerpen. Laat kinderen of huisdieren nooit alleen met brandende kaarsen.


Prettige en veilige feestdagen gewenst door,
Brandweer Ossendrechtomhoog | terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox