logo button home
logo brandweer

Sprinklers

Voor elk type brandgevaar is er een sprinklersysteem op maat. Er kan bijvoorbeeld tot op de graad nauwkeurig worden bepaald bij welke temperatuur het blussen begint. Ook de hoeveelheid sproeiwater wordt op de situatie afgestemd. Gebruikelijk is ca. 100 liter water per minuut. Er zijn echter ook sprinklers die 400 liter per minuut kunnen versproeien.


Waarom sprinklers?

De belangrijkste argumenten op een rijtje:

De werking.

De meeste sprinklers reageren op de sterke stijging van temperatuur bij een brand. Hierdoor zet de vloeistof in de ampul uit. Bij overschrijding van een bepaalde temperatuur breekt het glas: de sprinkler gaat sproeien. Eén sprinkler kan 6 tot 20 m2 oppervlak bestrijken.


Meerdere soorten...


… en modellen


Vier sprinklersystemen

Nat systeem
Droog systeem
Pre-action-systeem
Deluge-systeem
In speciale gevallen

Nat systeem
Alle leidingen van het systeem zijn continu met water gevuld; zodra brand wordt gedetecteerd start het systeem onmiddellijk met sproeien.

Droog systeem
Voor ruimten waar het kan vriezen. Alle leidingen zijn gevuld met droge lucht; zodra brand wordt gedetecteerd gaat de hoofdklep open, de leidingen lopen vol en de sprinklers sproeien.

Pre-action-systeem
Een droog systeem, vooral voor ruimten met meer dan gemiddelde gevoeligheid voor waterschade. Zodra brand wordt gedetecteerd lopen de leidingen vol. Breekt vervolgens de ampul, dan wordt er gesproeid. Bij dit systeem wordt er bij onverhoopte beschadiging van een ampul niet gesproeid. 

Deluge-systeem
Bij dit systeem komen alle sproeiers gelijktijdig in werking. Voor situaties waarbij een brand zich extreem snel kan uitbreiden.

tabel

Verdeling sprinklerinstallaties naar het soort systeem.

In speciale gevallen
Bij felle branden met grote hitte behalen waternevelsystemen de beste resultaten. Deze systemen worden ook ingezet op plaatsen waar veel waterschade aan apparatuur kan ontstaan.

Bron: www.sprinkler.nl

omhoog | terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox