Sprinklers
Voor elk type brandgevaar is er een sprinklersysteem op maat. Er kan bijvoorbeeld tot op de graad nauwkeurig worden bepaald bij welke temperatuur het blussen begint. Ook de hoeveelheid sproeiwater wordt op de situatie afgestemd. Gebruikelijk is ca. 100 liter water per minuut. Er zijn echter ook sprinklers die 400 liter per minuut kunnen versproeien.
Waarom sprinklers?
De belangrijkste argumenten op een rijtje:
- Effectiviteit
Ruim een kwart van alle branden wordt met één sprinkler geblust. En nog eens 25% met twee sprinklers. Slechts in 20% van de gevallen komen meer dan 10 sprinklers in actie.
- Bedrijfszekerheid
Sprinklers gaan alleen sproeien wanneer ze moeten sproeien, bij hitte-ontwikkeling. En dan doen ze hun werk perfect: in 99 van de 100 gevallen hoeft de brandweer zelfs niet meer in actie te komen.
- Reactiesnelheid
Na detectie van een (beginnende) brand treden sprinklers direct in werking. Het brandje krijgt daardoor geen kans om uit te groeien tot een vuurzee.
- Prijs-prestatieverhouding
Bij installatie van sprinklers in nieuwbouw liggen de kosten tussen € 25 en € 50 per m2. Daarvoor krijgt u een waterdichte brandbeveiliging. Vloerbedekking is duurder.
- Minimale schade
Grote brandschade wordt voorkomen en doordat vaak al één of twee sprinklers de brand blussen blijft ook de waterschade beperkt.
- Bouwkundige vrijheid
Installatie van sprinklers maakt bouwvormen en -indelingen mogelijk die anders uit veiligheidsoverwegingen niet denkbaar waren geweest (atriumbouw, minder brandmuren).
- Aanzienlijke besparingen
Een sprinklerinstallatie kan bouwkundige voorzieningen voor brandveiligheid overbodig maken. Zie ook bouwkundige voordelen In grote magazijnen bijvoorbeeld kan dat tonnen schelen. En … verzekeraars berekenen doorgaans lagere premies brandverzekering.
De werking.
De meeste sprinklers reageren op de sterke stijging van temperatuur bij een brand. Hierdoor zet de vloeistof in de ampul uit. Bij overschrijding van een bepaalde temperatuur breekt het glas: de sprinkler gaat sproeien. Eén sprinkler kan 6 tot 20 m2 oppervlak bestrijken.
Meerdere soorten...
- Staande sprinklers zijn de meest toegepaste soort sprinklers.
- Hangende sprinklers worden veelal toegepast bij objecten met verlaagde plafonds.
- Open sprinklers bezitten geen ampul; zodra het detectiesysteem brand signaleert, gaat de sprinkler sproeien.
- Concealed sprinklers zijn door het afdekplaatje ‘zo goed als onzichtbaar.
… en modellen
- Staand model voor bijvoorbeeld industrie
- Hangende Quick-response sprinkler
- Design sprinkler, fast-response
- Standaardmodel met normale reactietijd
- Horizontale quick-response wandsprinkler
- Open sprinkler met grote sproeicapaciteit
- Early Suppression Fast Response sprinkler (ESFR)
Vier sprinklersystemen
Nat systeem
Droog systeem
Pre-action-systeem
Deluge-systeem
In speciale gevallen
Nat systeem
Alle leidingen van het systeem zijn continu met water gevuld; zodra brand wordt gedetecteerd start het systeem onmiddellijk met sproeien.
Droog systeem
Voor ruimten waar het kan vriezen. Alle leidingen zijn gevuld met droge lucht; zodra brand wordt gedetecteerd gaat de hoofdklep open, de leidingen lopen vol en de sprinklers sproeien.
Pre-action-systeem
Een droog systeem, vooral voor ruimten met meer dan gemiddelde gevoeligheid voor waterschade. Zodra brand wordt gedetecteerd lopen de leidingen vol. Breekt vervolgens de ampul, dan wordt er gesproeid. Bij dit systeem wordt er bij onverhoopte beschadiging van een ampul niet gesproeid.
Deluge-systeem
Bij dit systeem komen alle sproeiers gelijktijdig in werking. Voor situaties waarbij een brand zich extreem snel kan uitbreiden.
Verdeling sprinklerinstallaties naar het soort systeem.
In speciale gevallen
Bij felle branden met grote hitte behalen waternevelsystemen de beste resultaten. Deze systemen worden ook ingezet op plaatsen waar veel waterschade aan apparatuur kan ontstaan.
Bron: www.sprinkler.nl
|