logo button home
logo brandweer

Koolmonoxide en hoe te voorkomen

Koolmonoxide ontstaat bij onvolledige verbranding van koolstofhoudende stoffen, zoals olie, gas en hout. Dit gebeurt als er onvoldoende zuurstof in een ruimte is en de verbrandingsgassen van een gastoestel niet goed worden afgevoerd. Het risico op koolmonoxidevergiftiging is groter bij oude gaskachels en open geisers.

Kenmerken koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide is zeer giftig en kan dodelijk zijn. Het wordt veel sneller in het bloed opgenomen dan zuurstof. Daardoor krijgen vitale organen, zoals hart, lever en hersenen, te weinig zuurstof. Koolmonoxide is geurloos en smaakloos. Bij inademing raken mensen snel bewusteloos.

Koolmonoxidevergiftiging herkennen

De eerste kenmerken van koolmonoxidevergiftiging lijken op die van griep: lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid. Slachtoffers kunnen zich verder verward of slaperig voelen en krijgen een versnelde hartslag. Als u vermoedt dat er sprake is van koolmonoxidevergiftiging, moet u ramen en deuren wijd openzetten en het gastoestel uitzetten. Zorg ervoor dat het slachtoffer frisse lucht krijgt en waarschuw direct een arts (bel 112).

Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Dit kunt u doen om de kans op koolmonoxidevergiftiging te verkleinen:

Koolmonoxide in uw woning herkennen

Let op de vlam in de geiser. Deze hoort blauw te zijn. Als koolmonoxide vrijkomt is de vlam oranje in plaats van blauw en ook hoger dan normaal. Beslagen ramen zijn soms een teken van koolmonoxide in een ruimte.

Bron: rijksoverheid.nl


omhoog | terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox