Het juiste blusmiddel
Een beginnende brand in uw woning kunt u vaak zelf blussen. Blus echter alleen zolang u zonder moeite en gevaar kunt wegkomen. Stop dus op tijd met uw bluspoging. Belangrijker is om uzelf en uw huisgenoten in veiligheid te brengen. Bedenk ook dat rook vaak giftig is. Rook inademen is dus levensgevaarlijk!
Let op:Gebruik nooit water voor het blussen van brandende olie of vet (vlam in de pan) of als de brand veroorzaakt is door een elektrisch apparaat. Gebruik dan een brandblusser of blusdeken. |
Waarmee kunt u blussen?
Water
Vaak heeft u aan water genoeg om een beginnend brandje te blussen. Zorg dus voor een tuinslang die lang genoeg is om iedere plaats in de woning te bereiken en houd deze permanent aangesloten op de waterleiding.
Brandblusser
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Laat uw blusser tenminste één maal per twee jaar controleren. Zo weet u zeker dat deze ook echt werkt als u hem nodig heeft.
Blusdeken
Een blusdeken is een deken van moeilijk brandbaar materiaal. Het is een handig blusmiddel als iemands kleren in brand staan en bij vlam in de pan, brand in een televisietoestel of bijvoorbeeld een brandende prullenbak.
Zo gebruikt u een blusdeken
- Wikkel de deken rond uw handen.
- Leg hem op de brandhaard of wikkel hem om het slachtoffer.
- Trek de deken goed dicht bij de hals van het slachtoffer, zodat rook en vlammen niet bij het gezicht kunnen komen.
- Gooi de deken na gebruik weg
Brandblussers
Er zijn verschillende soorten brandblussers. Twijfelt u over het type dat u nodig heeft? Uw leverancier helpt u graag bij uw keuze. Erkende leveranciers van brandblusmiddelen vindt u onder andere in de Gouden Gids onder de term ‘Brandbeveiliging’. Of vraag advies aan de brandweer bij u in de buurt.
Schuimblussers
Schuimblussers zijn zowel thuis als op vakantie prima geschikt voor het blussen van kleine branden door vaste en vloeibare stoffen.
Voordelen
- Ze veroorzaken bij het blussen verder nauwelijks schade.
- Ze hebben een langere blusduur dan poederblussers.
Poederblussers
Poederblussers zijn geschikt voor de meeste branden in woningen. En ook voor auto's, caravans, zomerhuisjes en boten.
Voordelen
- Het poeder is droog, zodat de bus niet kan roesten.
- Poederblussers zijn relatief goedkoop.
Nadelen
- Het poeder kan gaan klonteren. Dit kunt u voorkomen door de blusser af en toe even om te keren.
- Het poeder geeft veel schade aan elektronische apparatuur.
- Het poeder is moeilijk op te ruimen. Hiervoor kunt u het beste een industriële stofzuiger gebruiken. Gebruik vooral geen water!
Kooldioxideblussers
Deze blussers kunt u ook gebruiken voor elektriciteitsbranden. U herkent ze aan een zwarte koker aan het einde van de slang. Deze blusser is minder geschikt voor huis-, tuin-, en keukengebruik, omdat u er wel goed mee om moet kunnen gaan. Het uiteinde van de koker wordt zeer koud ( -80°C), zodat u derdegraads brandwonden kunt oplopen. Houd de blusser daarom altijd aan het handvat vast.
Voordeel
- Het laat geen reststoffen achter en is daarom geschikt voor het blussen van elektronische apparatuur.
Nadeel
- Vooral in een kleine ruimte zorgt de blusser voor verstikkingsgevaar, omdat de CO2 de zuurstof verdrijft.
Tips
- Kijk of de blusser een keurmerk heeft van het Ministerie van BZK. Op de website van het Keurmerkinstituut www.keurmerk.nl, vindt u informatie over brandblussers. Kijk bij consumenten / brandveiligheid.
- Controleer of de blusser nog verzegeld is.
- Kies altijd voor een inhoud van minimaal 2 kg. Een kleinere blusser is te snel leeg.
- Laat de blusser regelmatig controleren door de leverancier.
- Laat de blusser na gebruik bijvullen, ook als hij niet helemaal leeg is. Zo weet u zeker dat er een volgende keer nog genoeg in zit.
Meer informatie
Rookmelders en brandblussers.pdf (PDF 92 kb)
Bron: brandweer.nl