logo button home
logo brandweer

 

Rini Pijnen terug bij de brandweer
22-04-2018

Rini Pijnen uit Ossendrecht verloor zijn onderbeen maar is terug bij de brandweer

OSSENDRECHT - Toen Rini Pijnen uit Ossendrecht in 1999 zijn onderbeen verloor bij een motorongeluk, moest hij stoppen als brandweerman. Wel bouwde hij zijn wielerzaak uit en beklom honderd Tourcols. Na zware tests keert hij nu toch terug bij het brandweerkorps.

,,Leuk dat zo'n kerel met een poot eraf op tijd bij de kazerne is, maar heb je er ook wat aan", verwoordt Pijnen (46) zelf droogjes de twijfel die kan leven bij anderen. Maar na een jaar bijscholen en oefenen is hij klaar voor zijn rentree. ,,Met de protheses van 19 jaar terug had dit niet gekund, nu wel."

Niet elke prothese maakt het onmogelijk om het vak uit te oefenen, is het huidige beleid. ,,Een man uit Fijnaart haalde na een voetamputatie de PPMO-test die bepaalt of brandweerlieden fit genoeg zijn om veilig te kunnen werken. Die keuring heb ik ook doorstaan."

Rini Pijnen stopte bij de Ossendrechtse brandweer toen hij in 1999 zijn linkeronderbeen verloor bij een motorongeluk. Met zijn nieuwe prothese doorstond hij 19 jaar later de keuring en is nu terug bij het korps. © Chris van Klinken/Pix4Profs

Per 1 augustus is Pijnen weer oproepbaar bij de Brandweer Ossendrecht, die maar wat blij is met de gemotiveerde herintreder. ,,We hebben al vaak samen geoefend, dus ze weten wat ze aan me hebben. Vroeger vond ik het al leuk werk en ik wil nu nog steeds iets betekenen voor mijn dorp."

Twee jaar zat Pijnen bij het korps toen hij op 1 mei 1999, met de motor op weg naar een KPJ-feest, bij Huijbergen een bocht miste. ,,Ik was geen racemonster, maar vermoeid na een drukke werkweek." Hij belandde in een sloot, waar het water zijn motor afremde, maar hem niet. 

Mijn linkeron­der­been hing er alleen nog aan met wat vel en pezen. De chirurg zag direct dat dat eraf moest

,,Mijn onderbenen gingen onder het stuur langs, ik eroverheen. Ik wilde opstaan, maar er gebeurde niks. Daarna drong van lieverlee de pijn door. De artsen telden zeven breuken rechts, mijn linkeronderbeen hing er alleen nog aan met wat vel en een paar pezen. De chirurg zag direct dat dat eraf moest."

Een trauma hield hij niet over aan de amputatie. ,,Eerst was ik zo stoned als een garnaal van de morfine, daarna ging ik al snel aan de toekomst denken. Niet hoogdravend, dat ik nieuw levenslicht gezien had of zo. Maar gewoon, wat ik allemaal nog wilde gaan doen."

100 Cols Tocht

Na 101 dagen ziekenhuis en zes maanden revalideren ging hij weer aan de slag. ,,De wielerzaak die ik met mijn vader runde, begon goed te draaien. Ik bleef ook skiën en fietsen." Zo voltooide tussen 2014 en 2016 de 100 Cols Tocht. ,,Had korter gekund als ik niet de camper had ingehaald waarin mijn vrouw meereed."

Na een jaar bijscholen en oefenen haalde Rini Pijnen de vereiste PPMO-test voor brandweerlieden. ,,We moesten testen of ik bij alle werk weer inzetbaar zou zijn. Dat is gelukt." © Chris van Klinken/Pix4Profs

Pijnen viel in de afdaling door het slechte wegdek en belandde in een Frans hospitaal. ,,Al het personeel kwam kijken naar mijn speciale fietsbeen. Zo van: 'wat ligt daar nou?'" De schade: een zogenaamde pianotoetsschouder. ,,Die had ik al aan de andere kant, dus was ik weer symmetrisch", lacht hij.

Je moet actief en positief blijven. Dan ben je al tien stappen verder dan met een hele dag brullen

Rini Pijnen, brandweerman uit Ossendrecht

In april vorig jaar polste Raymond Zeijen van de Ossendrechtse brandweer Pijnen over een terugkeer. ,,Mijn huidige prothese is computergestuurd en veel veiliger dan die van vroeger. Maar we moesten wel testen of ik bij alle werk inzetbaar zou zijn. Dat is gelukt. Ik kan goed genoeg uit de voeten."

De optimistische Pijnen krijgt soms mensen doorgestuurd die ook een amputatie moeten ondergaan. ,,Ik vertel ze dat je actief en positief moet blijven. Dan ben je al tien stappen verder dan met een hele dag brullen."

 

Klik hier voor film.

 

Klik hier om terug te gaan naar het actuele nieuws. 

 

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox