logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

'Ik dacht alleen: daar gaat mijn huisje'
17-03-2012


Auteur: door Coen Hagenaars c.hagenaars@bndestem.nl |  donderdag 15 maart 2012 | 08:10 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 15 maart 2012 | 08:12

PUTTE - Begrijpen kan ze het nog steeds niet.


Terwijl de brand in het huis van haar buurman dinsdagavond aan de Grensstraat in Putte dreigt over te slaan naar haar huis, probeert Jolanda Verhagen de telefoniste van 112 duidelijk te maken dat de brandweer niet met spoed naar – zoals de telefoniste steeds denkt – het Gelderse Putten moet komen, maar naar Putte in de gemeente Woensdrecht. "Zelfs toen de brandweer al aan het blussen was, begreep die persoon nog steeds niet dat mijn huis in de gemeente Woensdrecht staat. Toen heb ik maar opgehangen. Tijdens dat gesprek kon ik alleen maar denken: daar gaat mijn huisje. Het eerste wat daarna in me opkwam, was dat ik de hond in veiligheid moest brengen."

Het is dinsdag in het begin van de avond wanneer Jolandas dochter Mandy in de badkamer is en een klap in het naastgelegen huis hoort. Niet lang daarna begint het te stinken en horen moeder en dochter gebons op de ramen. Een buurtbewoner, toevallig brandweerman, vertelt hen dat ze naar buiten moeten. Bij het huis naast dat van Verhagen slaan de vlammen dan al uit het dak. De eigenaar van de woning is op dat moment niet thuis. "De brandweermannen zagen bij aankomst al dat het huis waarin de brand was ontstaan niet meer te redden was. Ze hebben er vervolgens alles aan gedaan om te zorgen dat het vuur niet oversloeg naar mijn huis", vertelt Verhagen door haar tranen heen. "En die mannen hebben vakwerk afgeleverd, want de brand heeft mijn huisje niet bereikt."

Het huis is gered, maar de waterschade is enorm, laat dochter Mandy zien. De brandweerlieden hebben ook stukken uit het plafond in het huis geslagen om te zorgen dat het dak geen vlam zou vatten. "Gelukkig stond er geen wind", legt Mandy uit. "Want dan zou het erger zijn geweest."

Moeder en dochter hebben de nacht doorgebracht bij vrienden, maar geslapen hebben ze niet.

De wethouders Vic Huijgens en Martin Groffen waren gisteren aanwezig om zich op de hoogte te stellen van de brandbestrijding. Zij beloofden een tijdelijk onderkomen voor het gezin te regelen.

Bron: BNdeStem


 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox