logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Provincie: inrichting landschap anders vanwege natuurbrandwen
12-09-2012


woensdag 12 september 2012 - 06:57 | Auteur: Albert Bos

DEN BOSCH - De provincie Brabant wil het landschap in natuurgebieden anders inrichten om natuurbranden te voorkomen. Dat zegt gedeputeerde Johan van den Hout (SP) die gaat over natuur en milieu. “Wij hebben belang bij het voorkomen en uitbreiden van natuurbranden. We moeten er alles aan doen, zolang de natuur niet geschaad wordt.”

Daarmee neemt de provincie het advies van Brandweer Nederland over, dat in januari pleitte voor een andere inrichting van het landschap. Zo kan bijvoorbeeld loofhout geplaatst worden in plaats van naaldbomen, dat minder snel om zich heen grijpt als het in brand staat.

Luisteren naar brandweer
“Je kan niet de hele duinen op zijn kop gooien om berkenboompjes neer te zetten, maar als er landschapseisen gesteld worden om natuurbranden te voorkomen of in te dammen dan denk ik dat we daar naar moeten luisteren”, zegt gedeputeerde Van den Hout.

Kalmthoutse Heide groot risico
De Taskforce Natuurbranden, die de provincie in het leven heeft geroepen, heeft inmiddels drie risicoindexkaarten van Brabantse natuurgebieden gemaakt. Daarin worden risico’s op uitbraak en uitbreiding van natuurbranden in kaart gebracht. Vooral op de Kalmthoutse Heide zijn veel hoge risicogebieden te vinden.

Oorzaak is onder meer de slechte telefonische bereikbaarheid, waardoor een brand snel om zich heen grijpt. Gedeputeerde Van den Hout gaat in december om tafel met de providers om UMTS-masten in natuurgebieden te krijgen. “Ik kan ze niet dwingen, maar we zullen ze wel op hun verantwoordelijkheid aanspreken. Het is niet veel moeite en het duurt misschien wat langer, maar ze verdienen dat echt wel terug.”

De Taskforce Natuurbranden komt volgend jaar met de eerste aanbevelingen. Van den Hout sluit niet uit het Rijk ook om een bijdrage te vragen om maatregelen te financieren.

Bron: omroepbrabant.nl
 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox