logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Brandweer zet in op 'voorkant' brand
03-03-2012


zaterdag 03 maart 2012 | 12:00


De brandweer gooit het over een andere boeg. Niet nog meer brandweerwagens, maar inzetten op het voorkomen van brand, is het devies. Iedereen aan de rookmelder en de sprinklerinstallatie!

Nee, nee", reageert Diemer Kransen gedecideerd. "Dat wij het roer bij de brandweer omgooien heeft niets te maken met de bezuinigingen waar we mee te maken hebben. Nieuwe blustechnieken, snellere opkomst, beter materiaal of nog meer rood op straat. We zitten wat dat betreft aan het eind van wat we met dit soort technieken nog kunnen verbeteren.

Dat wij het roer bij de brandweer omgooien, heeft te maken met het zoeken naar nieuwe oplossingen voor het beperken van slachtoffers en voorkomen van grote schade door brand. Ook als we niets zouden hoeven in te leveren, hadden we hiervoor gekozen."

Kransen (45) is sinds vorig jaar september de hoogste baas van het brandweerkorps Midden- en West-Brabant. De regionaal comandant, afkomstig van de brandweer Amsterdam/Amstelland, wil met zijn Brabantse werkgever een nieuwe koers inslaan. Een koers waarbij veel meer de nadruk komt te liggen op het voorkomen van brand en - als dat niet lukt - een snelle ontdekking van het vuur.

"Natuurlijk blijft brandbestrijding en hulpverlening belangrijk", benadrukt de nieuwe commandant. "Maar de winst die we daarbij kunnen boeken door nog meer rode wagens aan te schaffen, is minimaal. Als we echt nog stappen willen gaan zetten, zullen we veel meer aan de voorkant van de brand moeten gaan doen."

De 'voorkant', dat is brandpreventie. Investeren in adviezen aan burgers, bedrijven en woningcorporaties. Deals sluiten met verzekeringsmaatschappijen, gemeentelijke subsidies lospeuteren om de aanschaf van rookmelders en sprinklerinstallaties te stimuleren. Ook in rijtjeshuizen.

Kransen: "Sprinklers in rijtjeshuizen klinkt misschien niet direct voor de hand liggend. Maar waarom niet? Als we verzekeraars zover krijgen dat de premie omlaag kan voor huizen met zo'n installatie, woningcorporaties bereid zijn te investeren en gemeenten met subsidies willen komen, dan kan er heel veel. Nieuwbouw in Nederland wordt al standaard van rookmelders voorzien. De woningen van de 50.000 bewoners van wijk De Reeshof in Tilburg zijn daar een goed voorbeeld van."

Kransen zegt er heilig van overtuigd te zijn dat dergelijke maatregelen op termijn vrucht gaan afwerpen. Veel meer dan de aanschaf van nog meer brandweerwagens of hoogwerkers. Hij wijst op een voorbeeld in Liverpool waar de lokale brandweer in samenwerking met de gemeente van de Engelse havenstad in een paar jaar tijd 400.000 huisbezoeken aflegde. "Ik was bij een aantal bezoeken aan de bewoners van die oude wijken in Liverpool.

Bezoeken waarbij de mensen te horen kregen wat ze allemaal zelf konden om brand te voorkomen en, als het toch zou misgaan, wat ze konden doen om de ontdekkingstijd zo klein mogelijk te maken. En dat werkt. Als ik je vertel dat het aantal doden door brand in Liverpool is gedaald van 25 per jaar tot 7 of 8 nu. Dat zijn toch mooie resultaten."

De bereidheid van mensen om te investeren in brandveiligheid is vaak ook een zaak van de portemonnee. Toch zeker als het om de aanschaf van een dure sprinkler-installatie gaat. Hij knikt. "Tuurlijk. Daarom zijn we ook al in gesprek met corporaties en verzekeraars om hun steenje bij te dragen. Dat moet je niet alleen aan die burger vragen."

Zo loopt in Amsterdam een proef met het gratis uitdelen van rookmelders, gefinancierd door de gemeente. Kransen zou een dergelijk initiatief in deze regio ook wel zien zitten. "Want", besluit hij, "brand is niet langer het alleenrecht van de brandweer. Dat is iets waarvoor we ons allemaal verantwoordelijk moeten voelen."

Bron: BNdeStem


 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox