logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

De Kalmthoutse Heide, een week na de brand
31-08-2011

Auteur: door Jan van Zuilen jan.vanzuilen@bndestem.nl |   woensdag 31 augustus 2011 | 07:58 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 31 augustus 2011 | 10:25

KALMTHOUT (B) - Burned Earth. Onder die niet zo Vlaams klinkende titel exposeert fotograaf Pierre Volpe uit het Belgische Brecht in de maand september een collectie foto's die hij een week na de grote brand van 25 en 26 mei van dit jaar op de Kalmthoutse Heide heeft geschoten.

burned earthVolpe kreeg van de autoriteiten speciaal toestemming om op een ochtend in alle vroegte op plekken te komen die toen nog verboden gebied waren voor bezoekers. "Ik was er om kwart voor vijf en heb tot half zeven kunnen fotograferen.

Bij opkomend licht dus, dat is het mooiste dat je kunt hebben bij natuurfotografie. Ik had alleen wel de pech dat het erg bewolkt was. Wat zon erbij, zou nog mooier zijn geweest", zegt de fotograaf.

Die bewolking en de daarmee gepaard gaande verslechtering van het weer, was ook de reden dat Volpe er bij de autoriteiten op aangedrongen had om hem snel toegang te verlenen. "Als ik een week later was geweest had ik de beelden die ik nu heb, niet meer kunnen maken, simpel omdat de regen toen al veel sporen van de brand had weggespoeld."

De foto's zijn te zien in het bezoekerscentrum De Vroente van de Kalmthoutse Heide aan de Putsesteenweg halverwege Kalmthout en Belgisch Putte.

Volpe heeft zestien foto's in groot formaat afgedrukt. "Zwart-wit, omdat dat de sfeer van de verwoestingen door de brand het beste weergeeft."

De foto's blijven heel de maand september in de Vroente hangen. Zondagmiddag is Volpe zelf in het bezoekerscentrum aanwezig om bezoekers met een drankje te verwelkomen bij wijze van informele opening van de tentoonstelling.

Pierre Volpe heeft van het materiaal dat hij op de hei schoot, ook een fotoboek met tachtig afbeeldingen gemaakt. Op de website heeft Volpe verder ook nog een zogenoemd digirama van zijn foto's geplaatst. Daarin zijn de foto's van de verbrande hei als een diaserie te zien.


Ga daarvoor naar de website:
www.volpe.be/ digirama/digiramas.htm

Het boek is te bestellen via
www.volpe.be/info/publicaties.htm

Bron: BNdeStem

 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox