donderdag 21 april 2011 | 08:44 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 21 april 2011 | 08:50
BREDA – Het droge en warme weer van deze dagen zal waarschijnlijk nog enkele maanden aanhouden. Pas in juli wordt weer enige regen van betekenis verwacht, zo meent MeteoVista, dat de website WeerOnline beheert en enkele dagbladen van voorspellingen voorziet. In een deel van Brabant geldt inmiddels code rood: dat houdt in dat er geen barbecue's mogen worden gebruikt.
MeteoVista voorspelde in januari op basis van klimaatmodellen 'een vroeg en aangenaam voorjaar'. Die verwachting is uitgekomen. Waar april gemiddeld een temperatuur laat zien van 14 graden, is het dezer dagen 25 graden.
Beperkte neerslag
Nu verwachten ze, met enkele slagen om de arm, dat het weerbeeld de komende maanden nauwelijks verandert. Temperaturen zullen bovengemiddeld zijn en de neerslag blijft beperkt. "Als je eenmaal in zo'n droge situatie zit houdt dat vaak erg lang aan. Oorzaak is dat er nauwelijks vocht in de bodem zit. Normaal gaat daar veel zonne-energie aan verloren, nu verdampt alles snel, waardoor temperaturen nog sneller oplopen. Dat proces versterkt zichzelf", zegt meteoroloog Jaco van Wezel van MeteoVista.
Het weerbeeld zit bovendien op slot door een hogedrukgebied boven ons land dat zich verbonden heeft met een kern boven Oost-Europa. De wind is daardoor overwegend oostelijk, waardoor de invloed van het zeewater beperkt is en zich nauwelijks buien vormen.
Code rood
In het noordoosten van Brabant is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het er extreem droog is en er een grote kans is op natuurbranden. Dat staat donderdag op de website natuurbrandgevaar.nl van de gezamenlijk veiligheidsregio's.
Bij code rood mag er geen tuinafval worden verbrand. Ook zijn roken, barbecueën en andere vormen van open vuur verboden, zo staat op de site. Sommige natuurgebieden zijn afgesloten voor publiek.
In het oosten en midden van Nederland geldt de code oranje wegens groot gevaar op natuurbranden. De code geldt voor de provincies Utrecht, Gelderland, Overijssel en het noordelijke deel van Limburg. Ook in het Gooi is sprake van code oranje.
Mei zonnig
De trend van de laatste tien jaar is dat maanden als mei en juni zonnig en zomers verlopen en dat in juli en augustus juist meer neerslag valt. Rolf Schuttenhelm, klimaatanalist van MeteoVista: "In Nederland is juni een uitstekende maand om op vakantie te gaan. In augustus kan je beter elders op het continent zitten." Volgens Schuttenhelm zijn de laatste tien jaar twee klimaattrends zichtbaar: alle seizoenen worden steeds warmer, wat in West-Europa nog sneller gaat dan elders, en het voorjaar wordt steeds zonniger. Vrijwel altijd is er halverwege juli een omslag. Dan is het zeewater zo warm geworden dat zich uit de opstijgende vochtige lucht boven land buien vormen.
Bosbranden
De gevolgen van het droge en warme weer kunnen ingrijpend zijn, daarbij gaat het niet alleen om een toenemende kans op bos- en heidebranden. Schuttenhelm verwijst naar 2003, toen aanhoudende hittegolven in Europa zorgden voor gezondheidsproblemen en zelfs doden onder ouderen, teruglopende landbouwopbrengsten en een hogere aanwezigheid van broeikasgas CO2. Dat laatste was het gevolg van een snellere verrotting van planten, waardoor CO2 sneller werd uitgestoten dan de natuur kon opnemen. Volgens Schuttenhelm heeft dat bijgedragen aan verdere verstoring van het klimaat.
Bron: BndeStem
|