logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Brandweer kan met kleiner team uitrukken
05-08-2011

Als de brandweer uitrukt, is een ploeg van vier man veelal voldoende. Dit blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging voor Brandweerzorg en Rampenbestrijding (NVBR). De norm is nu nog zes personen per brandweerwagen. Dit meldt het dagblad Trouw vandaag.

De belangenvereniging keek naar zo'n tachtig brandweerposten die experimenteren met een variabele voertuigbezetting. In dertig tot veertig procent van de gevallen is een bezetting van vier meer dan genoeg. Volgens de NVBR geldt dat voor meldingen met een lagere prioriteit, zoals containerbranden.

Sneller en veiliger
'De uitrusting is beter dan toen in de jaren negentig de norm van zes werd vastgesteld', zegt Stephan Wevers, NVBR-bestuurslid en brandweercommandant in Twente. 'Negen van de tien keer hebben we door grote tanks op de wagen geen extra water meer nodig. En door hogedruk-straalpijpen en fijne nevels kunnen we sneller blussen.'

Daarbij komt dat gebouwen steeds brandveiliger zijn. In Almere, dat deelneemt aan het experiment, volstaat vier man daarom vrijwel altijd.

Furieus
De vakbonden reageren furieus op de conclusies van de NVBR. Ze zijn kwaad dat de belangenvereniging de conclusies nu al naar buiten brengt, terwijl het onderzoek waarschijnlijk pas in 2012 voltooid is. 'Deze uitkomst lag van meet af aan vast', zegt Bert de Haas, bestuurder van Abvakabo FNV. 'Adviezen vanaf de werkvloer om met deze proef te stoppen, worden van alle kanten genegeerd.'

Als reden daarvoor geeft hij de druk aan die er vanuit de veiligheidsregio's op commandanten ligt om te bezuinigen. De Amsterdamse brandweer kondigde gisteren aan volgende week te willen staken. Ook hier wordt er getornd aan de bezetting.

Efficiënter
Maar volgens de NVBR hoeven de 5.500 betaalde en 22.000 vrijwillige Nederlandse brandweerkrachten, niet te vrezen voor hun baan. Volgens Wevers betekenen de uitkomsten wel dat er 'efficiënter' gewerkt kan worden. Nu moeten korpsen volgens hem vaak onnodig wachten op collega vijf en zes.

Bron: Trouw


 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox