door Peter Ullenbroeck. donderdag 31 maart 2011 | 17:38 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 31 maart 2011 | 17:45
OSSENDRECHT - De reorganisatie bij het brandweerkorps in Midden- en West-Brabant is een stap dichterbij gekomen. De burgemeesters van de 26 deelnemende gemeenten hebben unaniem ingestemd met het plan om negen bluswagens van evenzoveel brandweerteams te schrappen.
Die worden als reservewagen op een centrale locatie in de regio gestald, samen met zeven andere wagens die daar al staan. Hierdoor hoeven de wagens niet langer permanent bemand te zijn.
De bezuinigingsmaatregel levert 6,3 miljoen euro op. Dat is negen procent van de 67 miljoen euro die in de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant omgaat.
Door het schrappen van de bluswagens verliezen de komende jaren tientallen brandweerlieden hun baan. Maar omdat de reorganisatrie pas op 1 januari 2015 moet zijn afgerond, zullen er geen gedwongen ontslagen vallen. "Het kan allemaal via natuurlijk verloop", verzekert directeur Nico van Mourik van de veiligheidsregio.
De aanstaande reorganisatie leidde afgelopen tijd tot veel onrust binnen het brandweerkorps in Midden- en West-Brabant. Gevreesd wordt dat de veiligheid in het geding zou komt als er straks veel minder bluswagens in de regio standby zijn.
Maar volgens Peter Noordanus - burgemeester van Tilburg en voorzitter van de veiligheidsregio -zal het zo'n vaart niet lopen. Integendeel, volgens hem zorgt de reorganisatie juist voor meer veiligheid in de regio.
"Daar ben ik van overtuigd. We leveren namelijk niet alleen die bluswagens in. We gaan als brandweer ook veel meer samenwerken. Dat wordt nu één grote winkel. Waarom zou je dan nog 26 boodschappenwagentjes nodig hebben."
Behalve bezuinigen wil de veiligheidsregio ook gaan investeren. De komende jaren wordt er tussen de drie en vier miljoen euro gestoken in het verbeteren van de informatievoorziening voor de brandweer, de aanschaf van een extra schuimbluswagen op Moerdijk en een zogeheten 'industriële reddingsvoertuig' waarmee mensen uit benarde posities kunnen worden bevrijd.
Bij Rijkswaterstaat wordt de komende tijd bovendien aangedrongen op het installeren van radarinstallaties langs de wal van het Hollands Diep zodat de scheepvaart daar beter in de gaten gehouden kan worden.
Tot slot ligt er een plan om de samenwerking met de veiligheidsautoriteiten in de Rijnmond aan te halen. De milieudienst DCRM die daar al actief, zal mogelijk in de toekomst ook in West-Brabant worden ingeschakeld.
Of alle plannen doorgaan hangt van de raden van de 26 gemeenten af die de veiligheidsregio vormen. Zij hakken de knoop binnenkort door.
|