logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

Waterleiding zo lek als een zeef
29-04-2010

HOOGERHEIDE - Het waterleidingnet in de gemeente Woensdrecht lijkt niet bestand tegen de verhoogde druk die momenteel vanwege de aanhoudende droogte nodig is om aan de gestegen vraag naar leidingwater te kunnen voldoen. De afgelopen dagen is de waterleiding op liefst vijf plekken gesprongen.

Dat gebeurde zaterdagavond in de Kapucijnenstraat in Ossendrecht en op twee plekken in de Sportlaan in Hoogerheide en dinsdagavond was het opnieuw raak, toen op twee plekken in de Verlengde Duinstraat in Hoogerheide.

In alle gevallen kwamen mensen uren zonder water te zitten en overstroomden de straten. Waterleidingbedrijf Evides, verantwoordelijk voor de waterlevering in de gemeente Woensdrecht, schat dat zowel zaterdag als dinsdag steeds zo'n honderdzestig huishoudens vijf tot zes uur verstoken zijn geweest van water. Net als bij elektriciteit is bij water tegenwoordig ook sprake van een scheiding tussen wat dan heet de netbeheerder en de leverancier. De beheerder van het waterleidingnet in Woensdrecht is het Zeeuwse nutsbedrijf Delta. Ondanks dat in korte tijd vijf keer de waterleiding is gesprongen, wil Delta nog niet spreken van een structureel probleem. "Zoiets gebeurt wel vaker bij het opvoeren van de waterdruk, al geef ik toe dat dat eigenlijk niet zou mogen gebeuren", reageert woordvoerder Luppo Huizenga. Dat het vijf keer achter elkaar in één gemeente voorkomt, hoeft volgens Huizenga niet te betekenen dat het net versleten is. "Het kan ook gewoon toeval zijn."

Evides houdt het ook op toeval, zegt woordvoerster Rianne de Voogt. "Het heeft waarschijnlijk te maken met de best wel strenge winter, waardoor op sommige plekken verandering in de grondzetting is opgetreden. Leidingen komen dan in de knel te zitten en dan kan een verhoogde druk funest zijn. We hebben na de winter al op meer plekken lekkages gehad." Dat de waterleiding op meerdere plekken vlakbij elkaar is gesprongen kan volgens De Voogt te maken hebben met de reparatie. "Het eerste wat de monteurs doen is de lekke waterleiding afsluiten, maar dat zorgt dan wel voor een verhoogde druk op leidingen in de directe omgeving en als daar dan een zwakke plek in zit, heb je kans dat die ook gaat lekken."

Bij de gemeente lijkt men zich niet echt zorgen te maken. Klachten zijn daar niet binnengekomen.

Bekijk hier de foto's >>>


Bron: BNdeStem
 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox