woensdag 14 jul 2010
Het mes moet in de brandweer. Dat vindt een onderzoekscommissie onder voorzitterschap van de Maastrichtse waarnemend burgemeester Mans.
De commissie heeft becijferd dat er jaarlijks 85 miljoen euro van het brandweerbudget af kan. Op dit moment kosten de brandweerkorpsen per jaar een miljard euro. Dat is bijna twee keer zoveel als in het jaar 2000.
Advies
De belangrijkste adviezen en besparingen van het onderzoek, dat werd gedaan door de Raad van Regionaal Commandanten, zijn:
-
Niet langer meer altijd met een brandweerwagen met standaard zes man uitrukken. Die optie wordt al langer besproken en ligt onder het personeel slecht. De redenatie van de brandweermensen is dat zes man nodig zijn om een goed veiligheidsniveau te garanderen. Met minder mensen zou het te gevaarlijk zijn om een brandend huis in te gaan. De commissie suggereert ook dat niet alle brandweerwagens alle apparatuur en materieel aan boord hoeven te hebben. Een flink deel van de spullen zou toch nooit worden gebruikt. De verwachte besparing daarvan is 83,5 miljoen euro.
-
Ophouden met brandveiligheidscontroles in bedrijfsgebouwen en restaurants. Op dit moment blijkt bij de meeste controles dat er altijd iets niet in orde is, vooral omdat gebruikers van een pand veranderingen doorvoeren na het verlenen van de vergunning. Zo blokkeren ze bijvoorbeeld een nooduitgang. De commissie redeneert dat debrandweer er daarom per definitie van kan uitgaan dat een pand onveilig is en dat daar rekening mee gehouden moet worden bij het blussen/optreden. Verwachte besparing 33 miljoen.
-
Minder meldkamers. Op dit moment hebben de 25 veiligheidsregio's, waar de brandweerkorpsen deel van uitmaken, allemaal een eigen meldkamer. Het ministerie van Binnenlandse Zaken wil dit aantal al terugbrengen om zo efficiencywinst te boeken. Als er in plaats van 25 meldkamers drie tot vijf meldkamers komen, levert dit een besparing van 25 miljoen euro op.
-
Geen brand meer blussen met drinkwater. Dat gebeurt nu standaard wel. 95 procent van de branden kan worden geblust met water uit de tank van de wagen zelf. Als dat op is gaat de brandweer over op drinkwater uit de brandkranen. Als het netwerk van brandkranen kan worden geschrapt, bespaart dat op jaarbasis 7,5 miljoen euro.
Opgeteld komt dit uit op meer dan 85 miljoen, maar dat is niet het bedrag dat wordt bespaard, omdat voor het bereiken van deze bezuinigingen eerst 100 miljoen aan investeringen nodig zijn, zegt de commissie. De kortingen op het budget zouden eind 2020 rond moeten zijn en dan ook het beloofde effect moeten sorteren.
'Gevaarlijk'
Op de werkvloer liggen de plannen bijzonder gevoelig. De Vakvereniging van Brandweervrijwilligers vindt het verminderen van de bezetting van wagens gevaarlijk.
Bovendien leeft bij de brandweermensen het gevoel dat zij het slachtoffer worden van de vorming van de veiligheidsregio's. Dat gebeurde in de tien jaar waarin de kosten van de brandweer verdubbelden. Tegelijkertijd kwamen er in die tijd geen brandweermensen bij. Het zijn er volgens het CBS nog steeds een dikke 26.000. De grootste kostengroei zit dus in de overhead en daarvoor stelt de commissie-Mans, op de meldkamers na, geen ingrijpende adviezen voor.
Bron: NOS
Lees ook:
-
sp: bezuinigingen brandweer levensgevaarlijk
- Volkskrant: Veiligheid in gevaar door bezuiniging op brandweer
- Binnenlands Bestuur: Spuitgasten willen met zes op de wagen blijven
|