logo button home
logo brandweer
Inloggen | Brandweergames | P2000 | Links | Disclaimer | Contact

 

IVIC-beurs '09
14-04-2009

Van 13 tot en met 16 mei aanstaande vindt de 5e (jubileum)editie plaats van de multidisciplinaire vakbeurs IVIC op vliegkamp Valkenburg te Katwijk. De voorbereidingen zijn in volle gang.  Het belooft een zeer complete en interactieve editie te worden.

Door een divers programma van demonstraties, simulaties, workshops, lezingen en presentaties wordt u op de hoogte gebracht van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van incidentmanagement, crisisbeheersing en rampenbestrijding. Een tipje van de sluier.

Elke beursdag om 13.00 uur i.s.m. defensie: demonstratie “7,4 op de schaal van Richter
Een nieuw onderdeel van IVIC is de dagelijkse demonstratie in samenwerking met defensie. Gedurende 45 minuten wordt aan u als vakbezoeker getoond hoe defensie tijdens een grootschalige langdurige ramp de reguliere hulpverleningsdiensten professioneel kan ondersteunen.

Het scenario van 2009 neemt u mee naar ongeveer 15 uur na een zware aardbeving waarbij Katwijk het zwaarst getroffen is. U ziet restanten van het vooraanstaande Medisch Centrum met bijbehorende laboratoria en resten van de omliggende buurt. De grootschalige hulpverlening is inmiddels op gang gekomen. Naar verwachting liggen er nog diverse slachtoffers onder het puin. Ook zijn er nog patiënten te vinden in het nog niet ingestorte deel van het medisch centrum. Tot overmaat van ramp maken baldadige buurtbewoners gebruik van de gelegenheid om winkels te plunderen en is de angst voor naschokken en vloedgolven aanwezig

Door bovenstaande fictieve gebeurtenissen na te bootsen wordt het publiek geleid langs diverse thema’s als lokaliseren, meten en verkennen, ontsmetten, beveiligen, blussen, redden, evacueren, logistiek en communicatie. Kortom een leerzame en zeer waardevolle aanvulling op het demonstratieprogramma.

Slotdemonstratie: “kettingbotsing met gevaarlijke stoffen
Traditiegetrouw wordt elke beursdag afgesloten met de grootschalige multidisciplinaire slotdemonstratie vol leermomenten. Aangezien IVIC alweer voor de vijfde maal wordt georganiseerd vieren wij in 2009 het jubileum. In het kader van dit jubileum grijpt de organisatie voor het scenario van de slotdemonstratie terug op het scenario van de allereerste beurs in 2001, destijds nog Ramp(en)Bestrijding genaamd.

Door simulatie van een kettingbotsing met gevaarlijke stoffen wordt u als vakbezoeker geïnformeerd over de huidige stand van zaken en ontwikkelingen sinds 2001. Wat zijn de regels inzake incidentmanagement Rijkswaterstaat? Welke gevaren zijn er bij een ongeval met gevaarlijke stoffen en welke voorschriften gelden hierbij? Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van blussen? En binnen de technische hulpverlening? Waar let men op bij het bergen van de voertuigen met “verdachte lading” betrokken bij het incident? Allemaal vragen die tijdens de slotdemonstratie worden beantwoord.

Nieuw: IVIC Oefencarrousel
Bijzonder interactief en uniek is de IVIC Oefencarrousel, een nieuwe activiteit op de beurs, gepresenteerd in samenwerking met Brandweertrainingen.nl en Veiligheidspaspoort.nl. De oefencarrousel bevat diverse elementaire oefeningen welke gekoppeld zijn aan een oefenkaart van de Herziene Leidraad Oefenen. Vooralsnog bevat de carrousel de volgende oefeningen: Flashover/straalpijptechniek, rijvaardigheid, ademlucht baan, technische hulpverlening en industriële brandbestrijding. Brandweermannen/vrouwen kunnen zich vooraf inschrijven voor deelname aan een van de oefeningen van de oefencarrousel. De cursisten worden beoordeeld door gecertificeerde oefenleiders en ontvangen na de beurs een oorkonde en toegang tot de oefenresultaten. Meer informatie en inschrijving: www.brandweertrainingen.nl

Gelijktijdig: IVVP ’09
Tijdens IVIC ’09 wordt op 13, 14 en 15 mei 2009 eveneens op vliegbasis Valkenburg de derde editie van de Internationale Vakbeurs voor Politie en Defensie, IVVP ’09 georganiseerd. Hier vindt u alle ontwikkelingen op het gebied van handhaving en openbare orde en veiligheid. Ook IVVP ’09 heeft een interactief karakter en biedt haar vakbezoekers een keur aan standpresentaties, demonstraties en workshops. Vakbezoekers hebben toegang tot beide beurzen. Meer informatie over deze beurs vindt u op onze website www.ivvp.nlBron: Persbericht ivic.nl
 

Terug

banner aed
banner natuurbrandgevaar
Banner denk vooruit
Banner ontruimen moet je oefenen
banner firefox