OSSENDRECHT - Het is de omgekeerde wereld: dit keer roept de brandweer in Ossendrecht om hulp. "We zoeken vrijwilligers die ons 'uit de brand' willen helpen", aldus Ron Roomer, de Ossendrechtse brandmeesterfunctionaris. Zijn team bestaat momenteel uit twaalf brandweermannen en is naarstig op zoek naar versterking. Burgemeester Marcel Fränzel vindt het onbegrijpelijk dat dit probleem juist in Ossendrecht speelt. "De burgers zijn daar zó betrokken en hechten grote waarde aan de sociale samenleving. Het is verschrikkelijk jammer dat we toch niemand bereid vinden om aan de brandweer zijn steentje bij te dragen."
Het brandweerkorps heeft al op verschillende manieren het probleem onder de aandacht proberen te brengen bij de Ossendrechtenaren: inwoners tussen de achttien en vijfenveertig jaar zijn persoonlijk aangeschreven, er werden huis-aan-huisfolders verspreid en in cafés werden jongeren benaderd voor het vrijwilligerswerk. "We hebben verder werkgevers in Ossendrecht bezocht, op de Kerstmarkt met een informatiestand gestaan en drie keer op de braderie. Allemaal zónder resultaat", somt de 46-jarige Roomer op. "Het blijft vreemd, Ossendrechtenaren zijn heel actief. De meesten zitten in verschillende verenigingen, voor bijvoorbeeld carnaval, muziek en voetbal. Het lijkt wel of zij het gewoon te druk hebben voor dit belangrijke onderdeel van het dorp."
Blind vertrouwen
De vrijwillige brandweer is overigens niet voor iedereen weggelegd. Naast een grondige medische keuring, een intensieve tweejarige opleiding én een wekelijkse training, speelt er nog één aspect een zeer belangrijke rol. "De partner moet achter de keuze staan. We zeggen altijd 'geen brandweervrouw zonder brandweerman, geen brandweerman zonder brandweervrouw'. Het kan wel eens gebeuren dat je meerdere keren per week moet uitrukken, branden en ongelukken kijken niet naar de tijd. Dat moeten de vrijwilligers én hun partners goed begrijpen." Bovendien moet de stap naar de brandweer weloverwogen genomen worden. Het is vrijwillig maar niet vrijblijvend werk, aldus de brandmeesterfunctionaris. "De opleiding tot brandweerman/vrouw, de aanschaf van een brandweerpak, het kost allemaal geld. We zoeken dan ook personen die volhouden en niet na een paar maanden afhaken. Het team moet op elkaar kunnen rekenen en blind op elkaar vertrouwen."
Niet bangig
De brandmeesterfunctionaris geeft toe dat er aardig wat tijd in deze 'hobby' kan gaan zitten. "Maar je krijgt er ook heel wat voor terug, de kans om mensen te helpen die in nood zitten. Dat is het voornaamste. En als je eenmaal met het brandweervirus besmet bent, kom je er niet meer van af. " Belangstellenden hebben overigens geen specifieke vooropleiding nodig om toe te treden tot de vrijwillige brandweer. "Je moet de juiste mentaliteit hebben; goed in teamverband kunnen werken en niet bangig zijn uitgevallen. We zijn met name op zoek naar mensen die overdág inzetbaar zijn", licht brandweercommandant Cees van Rijsbergen verder toe. "Vooral die ontbreken nog in Ossendrecht, al jaren." Burgemeester Fränzel benadrukt dat hierdoor nooit de veiligheid in het gedrang is gekomen. Wanneer er overdag een melding binnenkomt bij de post in Ossendrecht, wordt tegelijkertijd automatisch ook het team uit Hoogerheide gealarmeerd. "Je kan namelijk niet afwachten of een team over voldoende brandweerlieden beschikt." Bij een melding moeten er minimaal zes brandweermannen uit kunnen rukken. "Een gezonde post bestaat daarom uit zo'n 16 mannen en vrouwen. In Ossendrecht zijn dat er maar 12. Sommigen van hen wonen wel in Ossendrecht, maar werken hier niet of werken in ploegendienst. Daarom is er zo'n grote behoefte aan collega's. In het mooiste geval zou de steun van Hoogerheide niet meer nodig zijn."
Vreemde dingen
De vrijwillige brandweer rukt niet enkel uit voor het blussen van branden, legt Van Rijsbergen uit. In zeker vijftig procent van de gevallen komt de brandweer namelijk in actie als hulpverlener bij ongevallen op de weg en het assisteren van ambulancepersoneel. "Maar ook bij storm- en wateroverlast. En dieren die in de problemen zitten. Je maakt de vreemdste dingen mee, uilen in een schoorsteen, paarden in de sloot. Onlangs moesten we nog een koe uit een gierkelder halen. Het dier was op een punt van het rooster gaan staan, waardoor het rooster was opengeklapt en de koe in de gierkelder viel. We rukken dus niet alleen uit voor brand."
Contact
Ron Roomer zit zelf al tien jaar bij de Ossendrechtse brandweer. "Ik heb destijds zelfs nog een tijdje op een wachtlijst gestaan. Toen was er nog wel genoeg belangstelling voor de brandweer. Er zijn in die tijd natuurlijk wel mensen bij het team gekomen, maar we hebben altijd de pech gehad dat er dan ook iemand vertrok, wegens verhuizing of omdat zij de leeftijdsgrens hadden bereikt. Nieuwe brandweerlieden, mannen én vrouwen, zijn meer dan welkom." Inwoners van Ossendrecht, tussen de 18 en 45 jaar, die meer informatie willen over werken bij de plaatselijke vrijwillige brandweer kunnen contact opnemen met brandmeesterfunctionaris Ron Roomer, tel. 06-44614005 of bij de commandant van de brandweer, Cees van Rijsbergen, tel. 612620 of 06-53819332. Mailen kan ook naar c.van.rijsbergen@woensdrecht.nl.
|